Mellerin runokuvat

Musiikki, lavarunous ja kuvataide kohtaavat torstaina 7.9. Vallilan kirjastossa (Päijänteentie 5), ja edesmennyt runoilija Arto Melleri on tapahtuman päätähti. Kirjasto julkistaa ainutlaatuisen ja ennennäkemättömän sarjan Mellerin tekemiä maalauksia.

Näyttelyn avajaisissa runoilija ja kääntäjä, Helsinki Poetry Connectionin varapuheenjohtaja Kasper Salonen esittää Mellerin runoja sekä omia englanninkielisiä käännöksiään miehen väkevistä, kantaaottavista ja lumoavista teksteistä. Spoken word -lausuntaa siivittää huippumuusikko Masi Hukari, joka säestää Salosta kitaralla improvisoiden.

Kiila-aktiivi, kustantaja ja runoilija Kalle Niinikangas esittää lyhyen sikermän Mellerin inspiroimia runoja sarjasta ”Runoilijan varjo”.

Esityksen jälkeen luvassa on pienimuotoinen open mic -tilaisuus, jossa halukkaat saavat esittää omaa sanataidettaan. Etenkin Mellerin itsensä tai hänen tyylinsä inspiroimia tekstejä toivotaan, mutta aivan kaikenlainen sanataide on tervetullutta. Yleisön jäsenet saavat myös halutessaan lausua itse vaikkapa oman lempparinsa Mellerin laajasta tuotannosta.

Torstaisen runotapahtuman järjestää yhteistyössä runokollektiivi Helsinki Poetry Connection, kulttuurijärjestö Kiila ja Vallilan kirjasto. Tapahtuman päivämäärä olisi samalla ollut Arto Mellerin 61-vuotispäivä, joten vietetään taiteen juhlaa yhdessä suurta ajattelijaa lämmöllä muistaen. Alla lisää taustatietoa!

Yhteydenotot:
Kasper Salonen
ksalonen@gmail.com

Runoilija Arto Melleri (1956—2005) oli Suomen kirjallisuuskentän rakastettu ja kiistelty dynamo 70-luvulta aina kuolemaansa saakka. Siitä huolimatta, että hänelle myönnettiin vuonna 1991 Finlandia-palkinto ja että hänen syvällinen vaikutuksensa suomalaiseen runouteen on kiistatonta, hänen runojaan ei ole käännetty monellekaan kielelle. Etenkin englanninnosten puuttuminen on silmiinpistävää.

Kaksikielinen lavarunoilija ja kääntäjä Kasper Salonen (FM) on tutkinut Mellerin runoutta Helsingin yliopistossa ja englannintanut hänen töitään tiettävästi laajemmin kuin kukaan ennen. Salonen esiintyy aktiivisesti ja valmistelee sekä runomusiikkilevyä että englanninkielistä Melleri-kokoelmaa.

Masi Hukari on muusikko ja kitaristi, jolle runous on sydämen asia. Myös itsekin sanataidetta kirjoittava ja esittävä Hukari on säestänyt lavarunoilijoita esityksissään vuosien ajan, ja hänen improvisoidut kitaravisionsa tekevät mistä tahansa suullisesta lausuntaesityksestä unohtumattoman.

Melleri valmisteli näyttelyssä esille tulevat runotaulut vuonna 1998 ilmeisesti lahjaksi ystävälleen Johanna Nevakarille. Taulut yhdistävät abstrakteja maisemanäkymiä, psykedeelisiä yksityiskohtia ja tietenkin itse runonpätkät, jotka ovat teoksissa näkyvin yksityiskohta.

The event is finished.

Arkistot