Helsinki Poetry Connection syntyi yksinkertaisesti ihmisten halusta kirjoittaa ja esittää omia runojaan. Vuonna 2008 nuori helsinkiläinen Harri Hertell, josta sittemmin tuli koko toiminnan perustaja ja kantava voima, halusi järjestää runoiltamia, jotka olisivat rentoja, kaikille avoimia ja viihdyttäviä. Tätä toimintaa varten hän alkoi etsiä kiinnostuneita sanataiteilijoita sekä ystävistään, ystävien ystävistä, että myös internetin kirjallisuusfoorumeille ilmoittelemalla.
Hertell halusi yhdistää runoillan ohjelmaan myös musiikin ja räpin. Vallankumoukselliseksi osoittautunut open mic oli alusta asti osana iltojen ohjelmaa. Jo vuonna 2010 open mic oli käynyt niin suosituksi, että ensimmäinen pelkästään open micille, tai tuttavallisemmin avomikille, omistettu ilta sai oman paikkansa Töölön Vastarannan Kiiskestä. Kiiskestä open mic siirtyi Sörkan Ruusuun vuonna 2018. HPC on ensimmäinen suomalainen kollektiivi, joka alkoi tarjota säännöllisiä tilaisuuksia lavarunouden esittämiseen ja seuraamiseen Suomessa.
Ennen Töölön open mic -iltoja lavarunouden lippulaivaklubiksikin kutsuttu Poetry Jam oli toki kerännyt ilta illan jälkeen valtaisaa määrää kiinnostunutta yleisöä. Poetry Jam -klubia järjestettiin aluksi monessa helsinkiläisessä ravintolassa kuten Juttutuvassa ja eksoottisemmissakin kohteissa kuten kauppalaiva Katrinalla, kunnes klubia järjestettiin pitkään pääasiallisesti Café Mascotissa ja sen jatkajassa Mascot Live Stagessa. Tällä hetkellä klubia järjestetään Siltasessa.
Helsinki Poetry Connection ry syntyi kollektiivin ympärille vuonna 2013. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Harri Hertell, jonka manttelin peri muutamaa vuotta myöhemmin Aura Nurmi. Nurmen jälkeen nuijaa heilutti kaksi vuotta Outi-Illuusia Parviainen, jonka jälkeen nuija kulkeutui 2019 keväällä Juho Kuuselle. Vuodesta 2021 nuijaa on käytellyt Kirsi-Marja Moberg.
Helsinki Poetry Connectionin henkinen eetos sekä toiminnan ja todennäköisesti myös laajan suosion salaisuus ja ydin ovat palava intohimo runouteen ja runouden esittämiseen. Toinen toimintaa vahvasti leimaava piirre on sen avoin luonne. Kuppikuntaisuutta on toiminnassa pyritty välttämään alusta asti esimerkiksi kannustamalla lisää ihmisiä hallitustoiminnan pariin, ja nykyään hallituspaikat ovat niin haluttuja että niistä joudutaan äänestämään vuosikokouksessa. Lisäksi klubeilla järjestettävä open mic -osuus pitää harrastuksen elinvoimaisena ja tarjoaa aina uusille ja uusille kyvyille mahdollisuuden sekä näyttää kyntensä että kehittyä taiteilijana.
Vuoteen 2020 mennessä Helsinki Poetry Connection on järjestänyt jo yli 300 tapahtumaa ja osallistunut lukuisiin tapahtumakokonaisuuksiin ympäri Suomea. Monista HPC:n aktiiveista on kasvanut toiminnan myötä kiiteltyjä esiintyjiä ja julkaisseita kirjailijoita, ja monet heistä hyödyntävät lavarunouden metodeja laajasti omassa työssään.
Erityisiä virstanpylväitä
2008
Hertell ryhtyy järjestämään klubeja ja kerää ympärilleen tekstintekijöiden joukon. Ensimmäinen runoilta.
2009
Poetry Jam -lippulaivaklubi perustetaan yhteistyössä Nuoren Voiman Liiton kanssa. Jo ensimmäisistä klubeista tulee niin suosittuja, etteivät kaikki halukkaat mahdu tapahtumapaikkoihin sisälle.
2010
Vuoden 2009 aikana purkitettu Helsinki Poetry Jam -runolevy julkaistaan.
2010
Yhteisö saa Helsingin kaupungin Vuoden kulttuuriteko -kilpailussa kunniamaininnan.
2011
Ulkoilmarunoklubi Hpc Goes Puisto aloittaa. Runoklubi vierailee kolmessa-neljässä puistossa kesäisin hyvän sään salliessa, ja sen ideoivat spoken word -artisti ja HPC-aktiivit Kasper Salonen sekä Elina Salo.
2012
Myös erityinen Vanhusrunoklubi-toiminta alkaa! Runoilija Tuukka Terho vie runoaktiiveja esiintymään vanhainkoteihin, ja järjestää myös senioreille open mic -toimintaa. Toistaiseksi vanhin runoilija mikrofonin äärellä HPC:n tilaisuudessa on juuri vanhusrunoklubilla esiintynyt 103-vuotias.
2013
Helsinki Poetry Connection ry perustetaan.
2013
Lavaruno-antologia julkaistaan ja sen kustantaa Poesia. Lähes kolmesataasivuinen antologia sisältää esseitä, lavarunotekstejä, taltiointeja lavarunoilloista sekä graafikoiden luomia julisteita vuosien varrelta. Teoksen toimittavat yhdistyksen perustajajäsenet Aura Nurmi, Kasper Salonen ja Juho Nieminen.
2013
Vuonna 2013 järjestetään Suomen ensimmäinen kansainvälinen esiintyvään runouteen ja spoken word -runouteen keskittyvä Helsinki Word Festival.
2013
Runoyhdistys Nihil Interit perustaa runotekopalkinnon. Helsinki Poetry Connection ry palkitaan palkinnon perustamisvuonna, perusteena “työ lavarunouden ja runoklubitoiminnan edistämisen parissa”.
2014
Spoken word -runoilija Sarah Kayn vierailu täyttää Mascotin ääriään myöten. Järjestäjien arvion perusteella 700 ihmisellä.
2015
Poetry Jam Africa -ilta järjestetään räp-artisti Palefacen kanssa. Illassa esiintyy runoilijoita Länsi-Saharasta, Gambiasta, Sambiasta ja Nigeriasta. Helsinki Word Festival järjestetään toistamiseen 12.-14.11.
2015
Yleisörahoituskampanjalla turvataan Poetry Jam -klubin toiminnan jatkuvuus.
2016
HPC saa Koneen Säätiöltä rahoituksen lavarunoutta audiovisuaalisessa muodossa taltioivaan Poetry Cam -projektiin. Vuosien 2016-2018 välillä Lasse Hauerwaas kuvaa 28 lavarunovideota jotka löytyvät HPC:n YouTube-kanavalta. HPC järjestää Idän Open Mic -klubia koko kevätkauden. Ensimmäinen Queer Poetry Jam järjestetään elokuussa.
2017
Harri Hertell julkaisee Lavaruno-oppaan (Savukeidas), jonka tekemiseen osallistuu useiden HPC-aktiivien lisäksi niin räppäreitä, lavarunotapahtumien tuottajia, runoilijoita kuin muitakin alan asiantuntijoita.
2018
Helsinki Poetry Connection täytti kymmenen vuotta! Vuoden 2017 lopussa haudattu Kiiski Open Mic saa vuoden alussa välittömän jatkumon Sörkan Ruusussa ja Ruusu Open Mic on syntynyt. HPC saa toukokuussa historian ensimmäisen Kirsi Kunnas -palkinnon. Juhlavuoden ohjelmaan kuului muun muassa ”On the Road” -juhlakiertue heinäkuussa. Nuorten Open Mic -toiminta alkaa.
2019
Poetry Jam -tapahtuman konseptia uudistetaan keväällä: tapahtumien määrää vähennetään 6:sta 4:ään ja jokaiselle klubille päätetään tilata jatkossa kantaesitys. Veera Koivaaran, Jonna Nummelan ja Hanna Rentolan toimittama HPC:n toinen antologia näkee päivänvalon kesäkuussa kun Lavarunous – Vallankumous! -julkaistaan Enostonen toimesta. HPC järjestää Poetry slamin SM-finaalin elokuussa osana Runokuuta. Lavarunoakatemia aloittaa toimintansa, ja saa Koneen Säätiöltä rahoituksen vuosille 2020-2021. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää HPC:lle joulukuussa Suomi-palkinnon.
2020
Korona-aikakausi aiheuttaa muutoksia HPC:nkin tapahtumiin keskittyvään toimintaan: tapahtumia joudutaan siirtämään ja vaihtamaan ympäristöä verkkoon. Poikkeuksellisista ajoista huolimatta yhdistys osallistuu vuoden aikana useaan tapahtumakokonaisuuteen (mm. Zineton ja Conreate-katutaidefestivaali) ja järjestää uusia tapahtumia (Yllätysklubi, Mätäkuu Open Mic). Säkeen yli -podcastia julkaistaan 5 jaksoa yhteistyössä Nuoren Voiman kanssa. HPC Goes Puisto viettää kymmenvuotissyntymäpäiviään. Yhdistys julkaisee kolme uutta runovideota. Lavarunoakatemian toinen ja viimeinen lukukausi alkaa.
2021
Vuoden alussa klubit jatkuvat etäklubeina, joihin HPC:n tapatumatuottajat kehittävät toimivan konseptin paikkamaan pahinta runotapahtumien kokoista aukkoa. Kesällä HPC Goes Puisto järjestetään livenä kaksi kertaa ja tapahtumat vetävät sankat joukot runoudesta nauttivia kuulijoita. Syksyllä Ruusu Open Mic ja Poetry Jamit pääsevät vauhtiin normaalisti ja yhdistyksen runoilijoita nähdään esiintymässä mm. Pihlajamäen Arkkiklubilla. Nuorten Open Mic järjestää runoklubin Helsingin Kirjamessuilla yhteistyössä KirjaKallion kanssa. Lavarunoakatemia järjestää symposiumin, jossa akatemian opiskelijat sekä opettajisto pääsevät esittämään etukäteen valmistelemiaan puheenvuoroja kirjallisista aiheista. HPC saa apurahan Wihurin rahastolta sekä toiminta-avustuksen Helsingin kaupungilta.
2022
Yhdistyksellä on erittäin toimintarikas vuosi, jonka aikana toteutetaan perinteiseen tapaan Ruusu Open Mic klubeja Sörkän Ruusussa sekä Poetry Jameja Siltasessa ja Kvääristössä. Poetry Jamit järjestetään perinteiseen tapaan myös Runokuussa yhteistyssä Nuoren Voiman Liiton kanssa. Kesän piristys HPC Goes Puisto toteutuu kaksi kertaa ja Nuorten Open Mic järjestää ilmasto-aiheisen klubin niin ikään Kvääristössä. Helsingin kaupungin myöntämän korona-erityisavustuksen myötä toteutetaan lisäksi kolme Poetry Pop-Up klubia vaihtuvien yhteistyökumppaneiden kanssa mm. Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry. Yhteistyössä Suomen valokuvataiteen museon kanssa järjestetään K1 klubi: QuePoc Club, joka saa innoitusta K1:ssä esillä olevasta Zanele Muholin ZAZISE -näyttelystä ja keskittyy antirasismiin ja LGBTQIA+ -vähemmistöjen asemaan. Yhdistyksen jäsenille järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen jäsentapaaminen sekä runoustyöpaja, jossa aiheena on dadaismo.
Yhdistyksen toimintakertomukset aiemmilta vuosilta
Helsinki-poetry-connection-toimintakertomus-2017
Helsinki-poetry-connection-toimintakertomus-2018