Poetry slamia Vastarannan kiiskissä 15.11.2008

(C) Kuvat: Saara Keskimäki, teksti: Harri Hertell

Helsingin Runeberginkadulla sijaitsevassa olutravintola Vastarannan kiiskissä on lauantaina poikkeuksellisesti jo hieman ennen kahdeksaa pöydät täynnä väkeä. Ilmassa on odottava, sähköinen tunnelma. Ulkona on kylmä ja pimeä alkutalven ilta, mutta sisällä ravintolassa on lämmin. Pöydissä palaa kynttilöitä ja tilassa vallitsee muutenkin tunnelmallinen valaistus. Ihmiset luovat jännittyneinä katseita edessä odottavaan yksinäiseen mikrofoniin. On poetry slam ilta.

Kellon lyödessä hieman yli kahdeksaa yleisön eteen saapuu Harri Hertell, joka avaa iltamat toivottamalla yleisön lämpimästi tervetulleeksi. Heti avauksen jälkeen lavalle saapuu ensimmäinen esiintyjä Juho Kuusi. Kuusen taitava riimittely ja kiehtova äänenkäyttö voittaa yleisön suosion välittömästi puolelleen. Esitys kestää noin viisitoista minuuttia ja aplodit raikaa vallattomina.

Kuusen jälkeen lavalle astuu Juho Nieminen. Nieminen ottaa paperit esille ja alkaa esittämään runojaan. Esitys poikkeaa Kuusen tyylistä, mutta löytää huudoista ja aplodeista päätellen tien yleisön sydämeen. Yleisön seasta kuuluu toisinaan myös naurua, Niemisen tekstien huumori tuntuisi purevan. Nieminen lukee tekstejään rauhallisesti ja varmasti pitäen kuuntelijoidensa mielet valppaina.

Illan kolmantena esiintyjänä Niemisen jälkeen lavalle astelee Tommi Talvio. Talvio aloittaa räp -henkisen esityksensä suomenkielellä, mutta siirtyy muutaman slamin jälkeen riimittelemään englanniksi. Yleisö hurraa ja Talvio kiittää kumartaen. On tullut aika pitää ensimmäinen tauko.

Tauon aikana ravintolassa vallitsee kova meteli suuren hiljaisuuden vastapainoksi. Ihmiset keskustelevat innostuneina ensimmäisistä slameista ja hakevat lisää olutta. Runeberginkadulla ohikulkijat vilkuilevat kiinnostuneina ravintolalle päin ihmetellen kymmeniä tupakoitsijoita paikan edessä. Hetken päästä tulee kuulutus, jossa pyydetään seuraavaa esiintyjää lavalle.

Mikrofoniin tarttuu räp-musiikistaan tuttu Matinpoika, joka ottaa yleisön itsevarmasti haltuun käyttäen myös taitavasti kehonsa liikehdintää tekstiensä tukena. Yleisö taputtaa vimmatusti ja Matinpoika poistuu tyytyväisen oloisena lavalta.

Matinpojan perään lavalle saapuu Antiolla, joka tunnetaan dubstep- ja grime-piireissä paremmin nimellä J-Riskit. Mies ottaa välittömästi tilanteen haltuun slamaten sellaisella nopeudella, että heikoimpia heikottaa. Tekstit ovat varsin kantaaottavia ja tehokkaita. Esityksen tahti vaihtuu varsin rauhallisesta, jopa hypnoottisesta tyylistä, äärimmäisen vilkkaaseen riimittelyyn. Yleisö on ihmeissään, mutta ilmeisen mieltynyt esitykseen. Antiolla saa valtaisat aplodit ja runsasta suosiota osakseen.

Jälleen pidetään pieni tauko, jonka aikana kitaristi Emppu Koivumäki virittelee kitaransa vireeseen. Hetken päästä illan slam-isäntä Harri Hertell aloittaa oman musiikin säestämän runoesityksensä. Hertell liikahtelee lavalla paperit kädessä ja Koivumäki soittaa rosoisen kauniita säveliä tekstin tueksi. Yleisöstä tuntuu vielä irtoavan huutoa ja aplodeja, kun ensimmäinen runo tulee päätökseensä. Hertell jatkaa kitaransäestyksellä hieman yli kymmenen minuuttia, jonka jälkeen alkaa illan open mic -osuus, jossa kaikki halukkaat saavat tulla esiintymään.

Lavalle saapuu illan ainoa naispuolinen esiintyjä Suvi Valkonen. Valkonen aloittaa slaminsa lapuista lukien. Kyseessä on hänen ensimmäinen slamaus, mutta iltaa varten on harjoiteltu. Valkonen ottaa show-naisen elein tilan välittömästi haltuunsa slamaten englanniksi. Yleisö on ihmeissään ja osoittaa ehkä suurinta suosiotaan juuri hänelle. Valkosen rohkeus palkitaan ja hän itsevarmasti lopulta heittääkin kesken esityksensä paperit kädestään lattialle jatkaen samalla vimmatua tykitystään. Yleisö villiintyy täysin ja ilta päättyy pitkiin suosionosoituksiin.

Esitysten loputtua slamien tulos paistaa yleisön kasvoilla. Ihmiset hymyilevät ja aiempi jännittynyt tunnelma on vaihtunut autuaaseen rauhallisuuteen ja mietteliääsiin tunnelmiin. Väki poistuu pienissä ryppäissä pois paikalta. Elävä runous on jälleen iskenyt!

The event is finished.

Arkistot